Fietsen Bormio

Fietsen in Bormio

Bormio staat voornamelijk bekend als skiresort, maar in de zomer heeft het ook fietsers meer dan genoeg te bieden. Echte klimmers zijn hier helemaal op hun plek. Het kleine plaatsje, grenzend aan Zwitserland, wordt niet voor niets ook bezocht door professionele renners. Bormio is een authentiek bergdorp dat een perfecte uitvalsbasis vormt voor uitdagende beklimmingen. Alhoewel de meeste routes behoorlijk veeleisend zijn, bestaan er ook diverse voor de wat minder getrainde fietser.

Van Bormio naar Teglio

Ben je op zoek naar een eenvoudige beklimming -omdat je nog over beperkte ervaring beschikt, of gewoon als warming-up- dan kun je via het plaatsje Sondalo (300 meter lager dan Bormio) via Tirano naar Teglio rijden. Grote stukken leiden je door prachtige groene bossen, maar ook langs wijngaarden. Dit gebied is overigens de thuisbasis van de pizzoccheri: een voor 80% van boekweit vervaardigde pasta. Afgezien van enkele steile stukjes klim je tijdens deze rit gestaag.

De Mortirolo: berucht in de wielersport

De Mortirolo is daarentegen een moeilijke en beruchte klim. Het betreft hier een fietsroute met een gemiddelde helling van 10,8%. Zelfs in de professionele wielersport staat de Mortirolo bekend als zwaar. De finishlijn ligt op 2758 meter. Tot dat punt zul je maar liefst 48 haarspeldbochten achter je hebben liggen. Houd er vanwege de hoogte rekening mee dat het erg koud en winderig kan zijn. Ook de afdaling is uitdagend.

De Passo dello Stelvio

Last, but not least hebben we natuurlijk ook nog de Passo dello Stelvio. Deze ultieme route is de op een na hoogste beklimming van Europa en behoort dan ook tot de allerzwaarste. Begin hier dus alleen aan als je een op en top getraind renner bent. De Passo dello Stelvio is ruim twintig kilometer lang en heeft een gemiddelde helling van 7,7%, die aan het eind van de rit tot wel 13-14% oploopt. De route bevat veertig haarspeldbochten.