Stelvio Pass

Stelvio Pass

De Stelviopas, het hoogtepunt van Parco Nazionale dello Stelvio
De Stelviopas is Italiës hoogste verharde bergpas. Hij ligt op een hoogte van 2758 meter in de Italiaanse Alpen en ligt op de grens van Sondrio en Zuid-Tirol. In het Duits wordt de Stelviopas Stilfserjoch genoemd. Deze om precies te zijn tweede hoogste bergpas van Europa, midden in het Parco Nazionale dello Stelvio, wordt gekenmerkt door zijn prachtige valleien, gletsjers en alpenweide. Vanwege zijn hoogte is de pas grote delen van het jaar voor verkeer afgesloten.

De Stelviopas en de wielersport

De Stelviopas staat binnen de wielersport vanwege zijn lengte én hoogteverschil bekend als een van de zwaarste beklimmingen. De route telt maar liefst 48 haarspeldbochten, die vlak boven de boomgrens beginnen. Sinds 1953 behoort de route tot het schema van de Giro d’Italia. Vanwege de hoogte bepaalt het weer of er op de Stelviopas gefietst kan worden. Ondanks zijn spectaculaire karakter kan hij vanwege sneeuwval lang niet altijd in de Giro d’Italia worden opgenomen.

Hoogteverschil van bijna 2000 meter

De 48 haarspeldbochten gelden overigens aan de noordkant van de Passo dello Stelvio (Prato). Aan de zuidkant (Bormio) telt hij er 39. De bochten zijn genummerd en op borden aangegeven. In totaal moet je als fietser 20 kilometer klimmen om een hoogteverschil van bijna twee kilometer te overbruggen. Het gemiddelde stijgingspercentage ligt op 7,7%. Alhoewel alleen de laatste 20 kilometer als klim worden beschouwd, begint de route feitelijk in Merano (75 kilometer).

Wandelen stelvio

In de zomermaanden zijn er behalve fietsers en motorrijders ook veel wandelaars in het gebied te vinden. Op de top van de Stelviopas kun je verschillende lange wandelingen maken. Houd er wederom rekening mee dat de sneeuw in mei en zelfs juni nog roet in het eten kan gooien. Een deel van de lange wandelingen eindigt in een doodlopende weg, waardoor je dezelfde route terug moet nemen. Op locatie zijn goede wandelgidsen verkrijgbaar.