Val Zebrù

Val Zebrù

De ongerepte schoonheid van Val Zebrù

Val Zebrù is een langgerekte, twaalf kilometer lange vallei die geheel in het Nationaal Park Stelvio ligt. De vallei, die van glaciale oorsprong is, biedt zijn bezoekers een bijzonder plaatje. Beide kanten van de vallei hebben namelijk een geheel eigen uiterlijk. Aan de ene kant toont hij zich rotsachtig, aan de andere kant is hij rijk aan vegetatie en heldergroene weides. Wil je tijdens je verblijf in Bormio een wandeling door Val Zebrù maken, dan start je deze vanuit Niblogo. Dit is een klein gehucht dat op 7,5 kilometer afstand van Bormio ligt.

De route

Wil je de schilderachtige Val Zebrù gaan ontdekken, dan vertrek je vanuit Bormio naar het nabijgelegen gehucht Niblogo. Dit kun je met de auto doen, maar vanuit Bormio Ski kun je er ook per bus of taxi komen. Vanuit Niblogo wandel je naar het dorp Madonna dei Monti, tot de brug van Peceneccia. Daar sla je linksaf en wandel je middels de bosweg richting Val Zebrù. Tijdens de wandeling wisselen bossen zich af met diepe valleien en groene weilanden. Na het punt Baite di Campo wordt het pad steiler. Pad S526 leidt je vervolgens dwars door Val Zebrù.

Val Zebrù: must voor liefhebbers van ongerepte natuur

De wandelroute door Val Zebrù levert je, op enkele stukken na, geen bijzondere moeilijkheden op. Het pad werd overigens ooit aangelegd voor de verplaatsing van troepen tijdens de oorlog. Het hoogteverschil tussen het begin- en het eindpunt bedraagt 600 meter. Alhoewel de route naar Val Zebrù voornamelijk te voet wordt afgelegd, zie je hier ook regelmatig mountainbikers. Val Zebrù mag door bezoekers die verzot zijn op ongerepte natuur absoluut niet worden gemist. Behalve een bijzondere flora is er ook veel fauna aanwezig. Met een beetje geluk tref je een steenbok op je route.