Laghi di Cancano

Laghi di Cancano

Passo delle Scale: de klim naar Laghi di Cancano

De Laghi di Cancano zijn twee stuwmeren die in een kleine vallei ten noorden van Alta Valtellina in de provincie Sondrio liggen. De Torens van Fraele liggen er niet ver vandaan. De twee kunstmatig aangelegde meren liggen op een bijna 2000 meter hoog plateau in een typische alpenomgeving, net ten zuidwesten van de Passo dello Stelvio. De meren voorzien een nabijgelegen waterkrachtcentrale van stroom. De hoogtebeklimming, de Passo delle Scale, is wellicht niet zo steil als de Stelviopas, maar de grote hoeveelheid bochten maken deze route toch bijna net zo spectaculair.

The Princess: 14 kilometer genieten

De beklimming naar de Laghi di Cancano telt 14 kilometer. Vroeger kwamen hier vooral mountainbikers, maar nu de klim volledig is geasfalteerd, zijn het de wielrenners die hier voornamelijk te vinden zijn. De Passo delle Scale naar de Laghi di Cancano is van april tot november begaanbaar. Je begint in het dal van Bormio, bij hotel Funivio. De 20 haarspeldbochten tellende klim is uitdagend, maar niet té moeilijk. Het gemiddelde stijgingspercentage ligt op 5%. Dat verklaart meteen zijn populariteit. Gemotoriseerd verkeer komt er nauwelijks langs. De beklimming wordt ook wel ‘The Princess’ genoemd.

Een fotogenieke klim

De Passo delle Scale naar de Laghi di Cancano is niet alleen een leuke beklimming, maar ook een fotogenieke. Onderweg is het genieten van het mooie alpenlandschap. Vrijwel elke fietser stopt onderweg bij de Torri di Fraele om een selfie te maken. De zestiende-eeuwse torens, die op een hoogte van 1930 meter staan, maakten deel uit van een fort dat diende om de omgeving te beschermen. De twee stuwmeren Lago di Cancano en Lago di San Giocomo liggen in de vallei Valle di Fraele. Daarvandaan heb je ook uitzicht op de prachtige gletsjer van Stelvio.