Passo di Gavia

Passo di Gavia

De Passo di Gavio tussen Bormio en Ponte di Legno
De Passo di Gavia, in het Nederlands bekend als Gaviapas, is een bergpas die tot de hoogste van Europa behoort. Hij loopt dwars door het Nationaal Park Stelvio en werd in de Tweede Wereldoorlog aangelegd voor de bevoorrading van soldaten. Aan de Gaviopas liggen ook het Lago Bianco en het Lago Nero, net als de berg San Matteo. De bergpas, die op ruim 2600 meter hoogte ligt, ligt tussen Ponte di Legno en Bormio.

Smalle, alternatieve bergweg

De Passo di Gavia beklimming is erg steil en een spraakmakend onderdeel tijdens de Giro d’Italia. De weg en de bochten zijn erg smal. Vaak is de weg net breed genoeg voor één auto en moet een tegenligger de berm gebruiken. Als fietser hoef je je daarover geen zorgen te maken, want de Passo di Gavio is geen doorgaande, maar alternatieve bergweg. Er liggen geen restaurants of berghutten op de route.

De Passo di Gavio bewandelen

De Passo di Gavio is een uitdagende route die je langs prachtige vergezichten leidt. De wandelingen zijn moeilijk en zijn vooral voor getrainde hikers bedoeld. In dit gebied zijn veel wandelingen uitgezet, maar houd er rekening mee dat het in mei of zelfs juni nog afgesloten kan zijn in verband met sneeuw. Op een kleine supermarkt na vind je geen winkels of andere gelegenheden. Neem dus voldoende eten en drinken mee.

Bezienswaardigheden tijdens het trotseren van de Gaviapas

De Passo di Gavio, oftewel de Gaviopas, behoort tot de mooiste bergpassen van het alpengebied. De meren, Lago Bianco en Lago Nero, zorgen voor prachtige panorama’s. Diep onder in het dal stroomt de rivier de Frigidolfo. Ook de 3684 meter hoge San Matteo berg is indrukwekkend. Op de Punta San Matteo werd in de Eerste Wereldoorlog de Slag van Matteo succesvol tegen het Oostenrijks-Hongaarse leger uitgevochten.