Bormio 2000

Het beklimmen van de Bormio 2000

De Bormio 2000 is een beklimming in de Noord-Italiaanse Alpen. Hij is 9,1 kilometer lang en tussen het begin- en het eindpunt stijg je ruim 700 hoogtemeters. Je start in het plaatsje Bormio, dat op 1200 meter hoogte ligt, en eindigt op de top van de beklimming op 1923 meter hoogte. Het gemiddelde stijgingspercentage is 7,7%. De Bormio 2000 klim heeft in het verleden enkele keren dienstgedaan als de aankomstplaats van de Giro, de jaarlijkse Ronde van Italië.

Warming-up voor de Stelvio

Aan de ene kant van Bormio ligt de stevige Stelvio, maar andere kant van het dorp tref je een iets eenvoudigere klim. De Bormio 2000 leidt je van het dorp naar het skigebied dat op twee kilometer hoogte ligt. De klim mag dan wel korter dan de Stelvio zijn, hij is ook aanzienlijk steiler! Veel mountainbikers gebruiken hem als warming-up voor de Stelvio. De klim is behoorlijk uitdagend omdat hij vrijwel nergens onder de 7% stijging zit.

De beklimming

De Bormio 2000 is een brede, goed verharde weg. In het eerste gedeelte van de beklimming kun je op een aantal haarspeldbochten rekenen, waarna de weg vervolgens een stuk recht tegen de berg loopt. Daarna vlakt het weer af. De geasfalteerde weg eindigt bij de skiliften, waar zich ook een bergwinkeltje en enkele restaurants bevinden. Na hier wat uit te hebben gerust, kun je de daling inzetten. Natuurlijk kun je de Bormio 2000 ook hiken.

Terug naar Bormio

Tijdens de afdaling word je getrakteerd op een mooi uitzicht over de vallei van Bormio. Beneden kun je niet om het aandenken van de honderdste Giro d’Italia heen: een grote, houten fiets. Als je wilt, kun je nog enkele kilometers aan de andere kant van de vallei maken. Op de terugweg naar het centrum van Bormio tref je weer een aandenken aan de honderdste Giro: een roze houten paneel.